Čím krmit
Správná volba krmení
Seno:
- nejlépe z první senoseče ( druhá senoseč se nazývá - otava ) . Má nazelenalou barvu a obsahuje mladé rostlinky a bylinky. Nevhodné a tím pádem znehodnocené seno silně práší, má nažloutlou barvu a obsahuje nevhodné traviny pro morčata. Jinak kromě lučního sena si můžete sami usušit kopřivy. Musí to být mladé rostliny bez květu, které se suší venku, ale ne na prudkém slunci ( obracejte asi 2 x denně a potom ve svazcích zavěšte na stinné a větrané místo ). Kopřivy čistí krev a povzbuzují látkovou výměnu. Však i lidé pijí čaj z kopřiv:-))). Obsahují železo, fosfor, vápník a mají vysoký obsah vitamínu D ( stavba kostí ). Jetel podávejte v malém množství, protože způsobuje nadýmání. Seno dáváme vždy do jesliček, aby jej morče neznečistilo výkaly a močí.
Tráva, ovoce a zelenina:
- nejvhodnější a také nejzdravější strava ( mladé listy pampelišky - staré jsou hořké, luční tráva, žabinec, jitrocel, kostival, řebříček, přeslička, psárek.... ). Tato potrava je bohatá na živiny, bílkoviny + vitamín C. Morče je jediný hlodavec, který si vytamín C neumí samo vyrobit a proto se musíme postarat, aby ho mělo dostatečný přísun. Rostliny v žádném případě netrhejte u silnice, protože budou obsahovat olovo a také je netrhejte na místech, která jsou chemicky ošetřovaná a kde se venčí psi. Trávu podáváme v jesličkách, aby jí morče neznečistilo výkaly a močí.
Z ovoce a zeleniny můžeme podávat papriku, mrkev, kedlubny, řepu, brambory ( bez slupky a klíčků ), okurky, banány, cukety, rajčata, petržel, cerel, brokolici, meloun, pomeranč, kivi, banán, meruňky,jahody, grepy, mandarinky, hroznové víno, listy špenátu, citron.... Zelí není pro morče moc vhodné, protože způsobuje nadýmání. Ovoce a zeleninu podáváme vždy umytou, čerstvou, okapanou a ne přímo z ledničky ( pokojová teplota ).
Krmná směs:
- je kompletním krmivem pro morčata, které je obohaceno vitamíny a minerály.
Sůl na lízání:
- doplňuje nedostatek stopových prvků a minerálních látek.
Voda:
- podávejte denně čerstvou a to odstátou a nebo převařenou ( zbavíte jí chlóru ).
Větvičky z ovocných stromů:
- podáváme k okusování. Musí být z chemicky neošetřených stromů, ale i ty musíme před podáním dobře omýt teplou vodou. Vhodné jsou i větvičky z Vrby. Chleba není vhodný, protože způsobuje nadýmání.